top of page
Zoeken

The art of stress management

Stress is een algemeen probleem dat veel mensen treft, vooral in de snelle wereld van vandaag. Het kan leiden tot fysieke en mentale gezondheidsproblemen, en zelfs invloed hebben op uw relaties en werkprestaties. Veel bedrijfseigenaren en werknemers hebben het moeilijk om de verbinding te verbreken. Ze komen 's avonds thuis maar denken alleen maar aan hun werk. Ze kunnen zich moeilijk concentreren op hun gezin/partner en dwalen af. Ze worden 's nachts vaak wakker en gaan dan piekeren: "Help ik wil rust in mijn hoofd en meer geluk en balans ervaren!" Daarom is het belangrijk om strategieën te hebben om effectief met stress om te gaan.


Hier zijn enkele technieken die je kunnen helpen rustig te blijven en stress te beheersen:


 1. Mindfulness meditatie: Mindfulness meditatie houdt in dat je je concentreert op het huidige moment en je gedachten en emoties observeert zonder oordeel. Dit kan je helpen je meer bewust te worden van je stress triggers en een meer ontspannen en kalme mindset te ontwikkelen.

 2. Diepe ademhaling: Diepe ademhalingsoefeningen kunnen stress helpen verminderen door je hartslag te vertragen en je bloeddruk te verlagen. Probeer langzaam in te ademen door je neus, houd je adem een paar seconden vast en adem langzaam uit door je mond.

 3. Lichaamsbeweging: Lichaamsbeweging is een geweldige manier om stress te verminderen en je stemming te verbeteren. Het kan helpen endorfine vrij te maken, wat natuurlijke stemmingsversterkers zijn. Dit kan wandelen zijn, maar ook intensievere lichaamsbeweging. Probeer elke dag minstens 30 minuten aan lichaamsbeweging te doen, zoals wandelen, hardlopen of yoga.

 4. Timemanagement: Slecht timemanagement kan een belangrijke bron van stress zijn. Maak een to-do lijst en prioriteer je taken om je te helpen georganiseerd en geconcentreerd te blijven. Het kan nuttig zijn om een dagschema te hebben. Zo kan je jouw tijd efficiënter gebruiken en voel je je meer in controle. Eet elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip, maak tijd vrij voor je gezin, plan tijd in voor dagelijkse klusjes en andere activiteiten.

 5. Ontspanningstechnieken: Doe activiteiten die ontspanning en stressverlichting bevorderen, zoals lezen, naar muziek luisteren of een warm bad nemen. Zoek activiteiten die je leuk vindt en maak daar regelmatig tijd voor vrij.

 6. Praat met iemand: Soms kan praten met iemand helpen stress te verlichten en een ander perspectief op een situatie bieden. Praat met een vriend, familielid of professionele hulpverlener als je je overweldigd voelt.

 7. Doe aan zelfzorg: Voor jezelf zorgen is essentieel voor het beheersen van stress. Geef prioriteit aan activiteiten die vreugde en ontspanning brengen, zoals tijd doorbrengen met geliefden, een boek lezen of een wandeling in de natuur maken. Maak van slaap een prioriteit, want gebrek aan slaap kan stress en angst vergroten.

 8. Eet gezond: Het eten van een evenwichtig dieet kan helpen stress te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en suiker, die energiecrashes en stemmingswisselingen kunnen veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor hele voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, magere eiwitten en volle granen.

 9. Intermittent living: Bij Intermittent living ondergaat het lichaam kortdurende en gematigde stressprikkels. Dit kan gaan van warmte tot slaap. Hieronder staan de verschillende vormen van Intermittent living:

  • Intermittent fasting: Je eet in een 16:8 schema. Je vast 16 uur, inclusief de nacht, en in de resterende 8 uur kun je eten.

  • Intermittent drinking: Je gaat je drinkmomenten beperken tot 4 keer per dag. U gaat niet minder drinken, maar minder vaak.

  • Intermittent cold: Een lauwe douche en aan het eind een snelle wending naar koud of een ijsbad zijn positieve stressverlagers.

  • Intermittent heat: Af en toe naar de sauna gaan is een goed idee. Dus geniet ervan ;)

  • Intermittent exercise: Langdurig zitten maakt de kans om eerder te sterven 49% groter. Het is belangrijk om af en toe je hartslag omhoog te duwen.

  • Intermittent sleap: Als je slaapproblemen hebt, kan kort opstaan gedurende de nacht heilzaam zijn. Dit doorbreekt je slechte slaappatroon.

  • Intermittent eating: Naast intermitterend vasten bestaat er ook intermitterend eten. Dit is het variëren van je voeding. Het eten van gember of kurkuma is hier een voorbeeld van.

  • Intermittent cognitive presure: Hierbij ga je onder tijdsdruk cognitieve uitdagingen aan. Stimuleer je hersenen door een spelletje Sudoku, of speel pingpong met collega's.


Stressbeheersing is een continu proces dat oefening en geduld vereist. Door deze technieken toe te passen en uit te zoeken wat voor jou het beste werkt, kan je een gezondere mentaliteit ontwikkelen en de negatieve invloed van stress op je leven verminderen. Vergeet niet dat het verzorgen van je geestelijke gezondheid net zo belangrijk is als het verzorgen van je lichamelijke gezondheid.


Wil je meer weten over stressmanagement, of wil je coaching?

Schrijf je dan nu in voor onze training stressmanagement!9 weergaven

Commentaires


bottom of page