top of page
Zoeken

Voeding als medicijn voor je geest

In onze zoektocht naar een gezonder leven horen we vaak de uitspraak ‘je bent wat je eet’, maar wat betekent dit eigenlijk? Gelukkig hoef je niet bang te zijn dat je in een aardbei verandert als je er een eet. Wat wel waar is, is dat de juiste voeding een diepgaande impact kan hebben op zowel je lichaam als je geest. Deze blog neemt je mee op een ontdekkingsreis door de wereld van voeding en de complexe effecten ervan op je mentale welzijn. We bieden niet alleen inzichten, maar ook praktische tips en diepgaande voorbeelden.


Voeding voor de geest: het belang van serotonine en GABA

Je mentale veerkracht wordt sterk beïnvloed door stoffen zoals serotonine en GABA. Deze verborgen helden helpen stress te verminderen, bevorderen een zalige nachtrust en dragen bij aan jouw mentale welzijn. Denk hierbij aan voedsel zoals bananen, chia-zaden, cacao, sesamzaad, rijst, haver, vis, (blad)groenten, soja- en tuinbonen, noten, zaden, tomaten, eieren, enz.


Wat effectief is voor jongvolwassenen tussen de 18 en 29 jaar, kan verschillen van wat nodig is voor mensen ouder dan 30 jaar. Dit toont aan dat onze voedingsbehoeften veranderen naarmate we ouder worden, en dat bewust kiezen voor de juiste voeding essentieel is voor onze emotionele balans.


Voeding vormt het fundament van jouw succes en mentaal welzijn. Bouw aan je kracht door te kiezen voor een voedzaam en gebalanceerd eetpatroon dat bestaat uit een gevarieerd aanbod van fruit, groenten, volkoren granen, eiwitbronnen en onbewerkte voeding. Want, het begint allemaal op jouw bord!


Eet jezelf gelukkig!

Onze hersenen zijn verbazingwekkend flexibel en kunnen veranderen, zelfs als je worstelt met stemming, angst, stress of cognitie. Als je je situatie wilt verbeteren, overweeg dan het toevoegen van stemming-verhogende voedingsmiddelen aan je dagelijkse routine.

Het herstellen van je hersenen begint met het optimaliseren van je lichaam. Gelukkig zijn de hersenen veerkrachtig en kunnen ze herstellen en genezen met de juiste ondersteuning, voornamelijk via voedingsstoffen in je voeding.


Voedsel dat preventief werkt tegen angst en depressie, en je serotonine, GABA en melatonine stimuleert, omvat wilde zalm, bieten, rauwe of gekiemde noten en zaden, grasgevoerde boter, en diverse groenten zoals bloemkool, boerenkool, spruitjes, broccoli, en meer.


Stressmanagement en ontstekingsremmende krachtpatsers

Stress is een onvermijdelijk onderdeel van het moderne leven, maar gelukkig kunnen we ons lichaam helpen om beter met stress om te gaan door middel van voeding. Voor stressvermindering zijn bladgroenten (spinazie, boerenkool, rucola, enz.) en zelfs een beetje donkere chocolade aan te raden. Daarnaast kunnen ontstekingen in het lichaam een negatieve invloed hebben op je geestelijke gezondheid. Gelukkig kunnen voedingsmiddelen zoals bosbessen, asperges en kurkuma helpen ontstekingen te verminderen. Als natuurlijk antibioticum kan kurkuma de groei van bacteriën, gisten en zelfs virussen remmen. Maar dat is nog niet alles, want ook geelwortel heeft een stimulerend effect op dopamine en serotonine.


Voeding voor een scherp brein

Een scherpe geest is cruciaal, ook op het werk. Voedingsmiddelen zoals zalm en noten verbeteren je concentratie en geheugen. En onbewerkte voeding en groenten houden je energieniveau op peil. Een voedzaam ontbijt zoals toast, yoghurt, bessen en noten is ook ideaal om je energieniveau op peil te houden. Bovendien zal een voedzaam ontbijt je in staat stellen om de eindeloze vergaderingen eindelijk zonder energieverlies door te komen! De juiste voeding is de sleutel tot niet alleen een scherp brein, maar ook tot een constante stroom van productiviteit.


Energie voor je workout

Sporten is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Om je energie op peil te houden, vooral voor de workouts, zijn complexe koolhydraten van onschatbare waarde. Kies voor smakelijke opties zoals appels, peren, citrusvruchten, bessen, noten en zaden.


Na je workout kies je het beste voor andere complexe koolhydraten zoals bananen, bonen, maïs, haver, aardappelen, erwten, quinoa en rijst. Deze koolhydraten zorgen ervoor dat je energie langdurig hoog blijft. Dus, de volgende keer dat je aan 'koolhydraten' denkt, onthoud dat ze niet allemaal zo slecht zijn. Deze complexe koolhydraten zorgen ervoor dat je energieniveau langdurig hoog blijft, wat essentieel is voor een effectieve training en een snel herstel achteraf.


Voed je geest: nuttige tips voor je mentale welzijn
  • Vermijd ultrabewerkt voedsel: Verwerkt voedsel, geraffineerde suikers en verzadigde vetten kunnen ervoor zorgen dat je minder productief bent en je concentratie verliest.

  • Stressmanagement met antioxidanten: Voedingsmiddelen zoals bessen, kaneel en kurkuma behoren tot de categorie van antioxidanten, die in staat zijn om stress te verminderen.

  • Verzadig jezelf: Begin de dag met een gezond ontbijt en eet maaltijden en snacks die koolhydraten, vetten en eiwitten bevatten. Zo verminder je jouw hongergevoel.

  • Blijf gehydrateerd: Voldoende water drinken kan een gevoel van honger voorkomen, omdat dorst soms wordt verward met honger.

  • Energieboost: Kies complexe koolhydraten. Deze koolhydraten zorgen er niet alleen voor dat je energielevel stijgt, het verbetert ook je herstel.

  • Planning is key: Plan je maaltijden en snacks van tevoren om gezonde keuzes te stimuleren.

  • Matig je koffiegebruik: Het drinken van koffie kan ervoor zorgen dat het moeilijker wordt om stress te reguleren.


Voeding heeft een enorme invloed op je mentale welzijn. Hoewel het misschien niet alle problemen oplost, kan een gezond dieet zeker helpen om je beter te voelen. Daag jezelf uit om een week lang verwerkte producten, geraffineerde suikers en verzadigde vetten te vermijden en in plaats daarvan te kiezen voor voeding die je mentaal welzijn bevordert. De resultaten zouden je kunnen verrassen en je inspireren om voeding te omarmen als een krachtig medicijn voor zowel je lichaam als je ziel.


15 weergaven

Comments


bottom of page