top of page
Zoeken

Presentatietechnieken

Voor veel mensen is spreken in het openbaar een van de meest gevreesde activiteiten. Toch zal je wellicht eens moeten spreken in het openbaar, een presentatie geven voor een publiek of spreken op een teamvergadering. Het kan zenuwslopend zijn om voor een grote groep te staan en te spreken. Mensen kunnen last hebben van angst of hebben een gebrek aan zelfvertrouwen. De angst voor spreken in het openbaar wordt Glossophobia genoemd. Veel mensen voelen zich niet helemaal op hun gemak, wanneer ze voor een groep staan. Gelukkig kan je met een aantal tips deze angsten overwinnen en je comfortabeler voelen bij het geven van presentaties.

Tip 1: Liegen tegen je brein. Een goede mindset is van groot belang. Het is belangrijk om jezelf te overtuigen dat je de presentatie kunt geven en dat je boodschap de moeite waard is om te delen. Of je nu enthousiast bent of nerveus, je brein kan hier geen onderscheid in maken. Dus vertel jezelf voor de training: "Ik ben niet nerveus ik ben enthousiast om deze presentatie te geven." Dit zal helpen om je zenuwen te verminderen en je te concentreren op het overbrengen van je boodschap.

Tip 2: Structuur voor de bomma. Breng structuur in jouw presentatie zodat het makkelijk te volgen is voor jouw publiek. Schrijf op wat het publiek nu al weet over het onderwerp in 1 kolom. In de volgende kolom schrijf je wat jij wilt dat ze weten na de presentatie. Vertrek hieruit en bouw de structuur op. Twijfel je of alles duidelijk is? Oefen met de bomma (of iemand anders die niets van het topic kent). Oefenen met iemand die niet bekend is met het thema, zal makkelijk de valkuilen in jouw structuur aanduiden.

Tip 3: Geen 2de kans op een 1ste indruk! Zorg voor een verrassende intro. Dit kan door een anekdote, een choquerende statement, of een vraag. Wat ook altijd de aandacht trekt is om te beginnen met een sterk beeld en vragen aan het publiek waar ze aan denken als ze dit beeld zien. Tijdens de presentatie is het belangrijk om te blijven communiceren met het publiek. Stel vragen en hou het interactief. Dit zal helpen om de aandacht van het publiek vast te houden en hun betrokkenheid te vergroten. Wees niet bang als er even een stilte valt. Dit geeft het publiek de kans om alles te laten bezinken.

Tip 4: Wat je zegt is maar 7% belangrijk. En hiermee bedoel ik niet dat de boodschap (de inhoud) niet belangrijk is. Maar wel welke woorden je kiest om deze boodschap over te brengen. 70% van je presentatie is lichaamstaal en 23% is tone of voice. Spendeer dus tijd aan het oefenen op je lichaamstaal. Neem je zelf op terwijl je de presentatie geeft en bekijk het 3 keer.

Bekijk het 1x op mute: kijk naar je lichaamstaal. Is deze duidelijk? Maak je oogcontact met het publiek of kijk je naar de grond en de muren? Wiebel je veel? Maak je te grote handbewegingen?

Bekijk het 1x met geluid maar zonder beeld: Luister naar wat je zegt. Zijn er bepaalde zinnen die niet duidelijk zijn? Gebruik je vaak stopwoorden zoals euh? Hoe zit het met je stem? Tril je of klink je nerveus?

Bekijk het 1x met geluid en beeld: Bekijk nu het totaalplaatje. Klopt je lichaamstaal met de tekst die je zegt? Zijn er nog zaken die je opvallen?

Vergeet vooral niet om je te ontspannen en plezier te hebben tijdens de presentatie. Jij bent de expert in je vak. Wanneer je zelfverzekerd bent en plezier hebt in het presenteren, zal dit ook overkomen op het publiek.

Wil jij je presentatievaardigheden verbeteren? Wil jij leren hoe je met vertrouwen en impact kunt presenteren en pitchen? Dan nodigen we je graag uit om deel te nemen aan onze training. Hierin leer je alle vaardigheden die nodig zijn voor een succesvolle presentatie en leer je presenteren als een pro.


Schrijf je nu in via onze website en word een succesvol spreker!



36 weergaven
bottom of page