top of page
Zoeken

PREPARE FOR SELFCARE

Tijd om eens even aan jezelf te denken. Free your mind and the rest will follow.Door corona stond er veel on hold. Opeens was alles rustig, maar anderzijds ook heel druk in ons hoofd. Stress, kids, thuiswerken, man, personeel, … Onze structuur werd volledig omgegooid en de grens tussen werk en privé werd moeilijker en moeilijker te onderscheiden. En ja, we gingen al wel eens wandelen, fietsen, lopen en nog eens wandelen. Maar na de zoveelste wandeling hou je het ook wel voor bekeken. Je hoofd raakt vol en je mist het om uit te kunnen kijken naar iets leuks. Iets echt alleen voor jezelf. Even weg van alle stress. Want de impact mentaal is zwaarder dan je denkt en kan op termijn echt doorwegen op je werk én je huwelijk.

In deze bizarre corona tijd is dus zelfzorg belangrijker dan ooit. Steeds meer mensen ervaren een burn-out, depressie of gewoonweg heel veel stress. Goed voor jezelf zorgen is een must en stiekem weten we dat allemaal wel. Maar het daadwerkelijk doen is toch vaak moeilijk. Misschien leggen we de lat te hoog… Wat is de betekenis van zelfzorg eigenlijk? Hoe kun je nu meer aan zelfzorg doen, ook als je het druk hebt? In deze zelfzorg blog deel ik een heleboel manieren, tips, quotes, apps & boek aanraders. Lees snel verder!


Ik moet er altijd voor iedereen zijn

Ik krijg geen rust in mijn hoofd

Ik wil presteren

Ik kan niet loslaten

Eerst de anderen, dan mezelf

Tij voor mezelf nemen lijkt zo egoïstisch


Even wat vooroordelen uit de weg ruimen:

Zelfzorg of selfcare gaat over goede gewoonten aanleren om goed voor jezelf te zorgen (wat je dagelijks doet voor jezelf). Dit gaat niet over zelfliefde, zelfliefde is van jezelf houden zoals je bent en jezelf accepteren (wat je denkt en voelt over jezelf). Voldoende aan zelfzorg doen zorgt ook voor meer zelfliefde en vice versa.

Waarom is het zo belangrijk om voor jezelf te zorgen?

Zie het zo; als een vliegtuig neerstort, dien je eerst het zuurstofkapje bij jezelf op te zetten en daarna pas die van je kindje. Je kan pas voor iemand zorgen en positieve energie uitstralen als je eerst voor jezelf zorgt.

 • Steeds meer mensen zien in dat ze beter voor zichzelf mogen zorgen en dat is maar goed. Je wordt er zelfverzekerder van (als je goed voor je lichaam én geest zorgt, voel je je goed én sterker)

 • Het maakt je gezonder (stress veroorzaakt ziektes en sporten is gezond, enkele voorbeelden van selfcare)

 • Je wordt er gelukkiger van (goed voor jezelf zorgen = aanvoelen wat je nodig hebt en dat aan jezelf geven)

Wat zijn de gevolgen als je het niet doet?

- Burnout

- Allerlei kwalen in je lichaam, pijntjes

- Ontstekingen allerhande

- Buikpijnen, slechte stoelgang

- Maagpijn

- Blijven in een slechte relatie

- Constant vermoeid zijn

Als je niet luistert naar signalen van je lichaam, dan gaat je lichaam jouw doen stoppen.

Herhaling is de beste leerschool

Sla een aantal leuke quotes op en lees ze elke ochtend opnieuw:

 • Become a priority in your life (het is jouw leven, dus jij mag op nummer 1 staan)

 • You’ve got to nourish to flourish (je hebt pas wat te geven, als je wat hebt om weg te geven)

 • Ja tegen jezelf en nee tegen de ander! (je kunt je tijd & energie echt maar één keer gebruiken)

 • Selfcare is giving the world the best of you, instead of giving what’s left of you (zie je, helemaal niet egoïstisch dus)

ENKELE MANIEREN OM GOED VOOR JEZELF TE ZORGEN

Heb ik je kunnen overtuigen om beter voor jezelf te zorgen?

OK neem dan pen en papier en schrijf op wat je altijd maar uitstelt maar wat je heel graag wil doen. Gaande van mountainbiken, beauty care, vrienden zien, boeken lezen, welness,… you name it. Alles wat in je opkomt, schrijf het op. Neem dan een agenda en what’s app je best friends/partner en plan het in. Zie dat er babysit is voor de kids die dag of avond zodat jij even terug op nummer 1 staat. Zelfzorg gaat verder dan activiteiten inplannen, dit gaat over je body, mind en soul.
Body:


- SPORT - Doe elke ochtend of avond een mini HIIT training of 7 min workout. Ik combineer dit vaak met de kids, op de trampoline met mijn dochter, voetballen met mijn zoon, buikspieren op het matje met de kids, … Of ga elke avond een kleine wandeling doen met een vriendin of partner. Wat ook kei leuk is, is op zaterdagochtend kei hard leuke dansmuziek opzetten in de living en helemaal zot doen met de kids, je man of helemaal alleen. Lachen gegarandeerd!

Deze apps / you tube kanalen zijn kei leuk: Pamela Reif, pilates met Liesbeth Jacobs bij Libeau, 7 minute workout, Seven, J&J official 7 min, workout trainer, fitstar sworkit, carrot fit,…

- VOEDING - Je bent wat je eet, voed je interne motor met de juiste olie, ga voor 70% groenten en fruit, noten en 30 % de rest. En drink heel veel water per dag! Gun je lichaam nuttige brandstof die je energie aanwakkert i.p.v. afneemt. Er bestaan gezonde snelle happen, geloof me we moeten niet elke middag boterhammen te eten met kaas 😊. Ga voor een gezond ontbijtje met yoghurt, zaden/pitten en fruit. Kook een lekker grote kom soep in het weekend zodat je elke dag lekkere groentesoep kan eten. Ga voor veel variatie in je voeding en veel kleur op je bord. Je bent het waard om de tijd te nemen om je iets gezonds klaar te maken. Wat ik soms doe zeker in de zomermaanden is een grote kom lekkere groenten snijden, mengen met quinoa of parelcouscous zodat je dit de dag erna mee kan nemen naar het werk. Boek dat lekker restaurantje dat net iets beter is, en laat je lekker verwennen. Elk jaar ga ik met mijn beste vriendin in dat sterrenrestaurant eten en laten we ons lekker verwennen.

- DRANK: drink iets minder koffie, bijvoorbeeld enkel in de ochtend en ga dan voor groene thee of gember thee, is veel gezonder en vol anti oxidanten.

- ONTSPANNING: lees eens een goed boek, ga lekker op tijd slapen, luister een leuke podcast, doe eens een online yoga of meditatie sessie, neem een lekker warm bad met alle parels / verzorging erbij of boek je een lekkere massage, ga eens wat meer naar de kapper.
Mind


- SCHRIJF meer op wat je denkt en voelt, soms weet je niet wat er scheelt en kan gewoon beginnen schrijven op een leeg blad soelaas brengen

- Schrijf elke avond op waar je DANKBAAR voor bent

- Zelfzorg is je hoofd af en toe leeg krijgen en toelaten om meer te voelen dan te denken, we doen te veel wat we denken te moeten doen. Ga ipv ik moet , naar ik wil. Het buikgevoel vertelt je meer dan je denkt (= neem het letterlijk).

- CREATIEF - start met keramiek of schilderen of tekenen of knutselen of brainstormen, juweeltjes maken,..

- NATUUR – wat de natuur met je doet, kan niets of niemand anders met je doen. Ga eens voor een lange wandeling in de Ardennen, aan zee of vlak bij je thuis, na 2 uur wandelen komen er zoveel gelukstofjes vrij en kan je bijna alles terug relativeren.


Soul

 • Boek die mooie reis die je al zo lang wil maken. Why wait?

 • Stop met emoties onderdrukken, weglachen of posteren. Neem nu eens die trauma’s aan en start met verwerken. Alles wat onderdrukt vastzit in je ziel, maakt het leven ondraaglijker dan het is. Met momenten blijven deze zaken oppoppen en zorgen ze voor allerlei kwalen, frustraties en diep verdriet. Zoek hiervoor ook hulp, want dit kan je niet alleen. Vergeving is niet voor de ander maar voor jezelf.

 • Ga uit een slechte liefdesrelatie met iemand die je energetisch constant slecht doet voelen. Je kent uitstelgedrag wel, helaas stellen we vaak de meest belangrijke zaken uit omdat de beslissing een zware impact heeft. En toch kan die zware beslissing de belangrijkste stap zijn in zelfzorg en zelfliefde.

 • Zeg meer ‘nee tegen de ander en ja tegen jezelf. Durf nee zeggen en cijfer jezelf minder weg. Assertiviteit en authenticiteit zetten je vrij.

 • Verander van werk. Als je het gevoel hebt dat je je naar het werk moet sleuren, dat je elke dag jezelf de vraag stelt, omg wat doe ik hier eigenlijk. Of zit je in een job die je eindeloos frustreert, awel ga dan gewoon weg. Kies voor iets anders en heb het lef hiervoor. Heel vaak maak je andere relaties stuk doordat je constant klaagt over je werk. Anderen gaan dit enerverend vinden dat je er niets aan doet. Ofwel verander je je mindset ofwel ga je weg. Maar blijf niet hangen in iets dat je naar beneden haalt.

 • Ruim op: minimalisme is écht een vorm van zelfzorg

 • Omring jezelf met positieve en supportende mensen. Ken je zo van die ‘vrienden’ die je eigenlijk leegzuigen, “de energie vampieren”. Neem nu eindelijk de beslissing om deze relatie te beëindigen. Vriendschappen zijn er in goede en kwade dagen, niet alleen de goede en niet alleen de kwade, beide is de perfecte combi. Maak eens een lijst met echte vrienden die je energie geven en stuur eens een berichtje naar hun waarin je je dankbaarheid uit voor de jaren vriendschap samen.

 • Leer eens een vreemde kennen. Nieuwe mensen geven nieuwe energie.

 • Social media detox: niet op je telefoon gedurende het weekend en je focussen op de écht belangrijke dingen

 • Plan 1 dag NIKS in je agenda en voel dan eens goed aan waar je op dat moment behoefte aan hebt en doe dat!

Waar de één tot rust komt door te sporten, heeft de ander dat door te mediteren. Daarom is het goed om dingen te proberen en te kijken wat het met je doet.

Haal je er plezier of voldoening uit? Geeft het je energie of innerlijke rust? Dan zit je goed.


DIT NOEM IK GEEN ZELFZORG

- Hele dag op je telefoon: dit lijkt ontspannend, maar het kost je energie en het verlaagt je zelfbeeld

- Elke dag TV kijken; dit lijkt chill, maar wat blijft er van hangen de dag erna, welke positieve energie geeft het je echt. Af en toe is het heerlijk, maar hou het bij af en toe. Een goed boek, brengt meer creativiteit en verbeelding met zich mee.

- Emo- eten, of veel bewerkt klaargemaakt eten.. of junk food. Je zat drinken om te ontspannen, waarom vlucht je hierin?

- Overvolle agenda geeft stress

- Teveel inspannen (sporten) zorgt ook voor een stress reactie, leer je te ontspannenMAAR IK HEB GEEN TIJD… 6 SELFCARE TIPS OM HET IN TE BOUWEN

Als ik één ding vaak hoor, dan is het wel dat veel mensen vinden dat ze geen tijd hebben of maken voor zelfzorg. Iedereen anders komt eerst. En zij zelf vergeten hun zelf.

Het is écht mogelijk om het in te bouwen, ook al heb je het druk. Hierbij enkele tips:

 • Maak een lijst met zaken die je echt voor jezelf wilt doen of wilt veranderen. Start vandaag, nu, ipv morgen. Je hebt jouw leven en jouw vrijheid. Bewaak deze ten allen tijde.

 • Nieuwe routines kosten tijd, doe het zeker 90 dagen om er een nieuwe gewoonte van te maken.

 • Het gaat allereerst om bewust de keuze te maken dat je vanaf nu meer tijd voor jezelf maakt.

 • Stel vervolgens prioriteiten: wat moet je vandaag écht doen en wat kan nog wel wachten?

 • Weet dat het niet lang hoeft te duren. Zelfs 7 minuten eerder opstaan voor je workout helpt al.

 • Zit je agenda gauw vol? Plan dan gewoon een halfuurtje me-time in en houd je daar ook aan. Laat je werk nooit voorgaan op jouw me-time moment.

 • Stel je de vraag als ik later op mijn sterfbed lig, waar zou ik dan spijt van hebben dat ik iets niet gedaan heb. Lijst dit op en plan het in. Liever nu dan nooit.

 • Echt nooit tijd? Houd 1 week bij wat je tijd kost en kijk wat het oplevert. Kun je wat schrappen?

 • Maak er een ochtend of avond routine van, zodat het als gewoonte in je systeem komt.

Ik gok dat je met de bovenstaande manieren en tips een mooie start kunt maken met (nog) beter voor jezelf zorgen.

Zoals ik hierboven al vermelde, zal het ‘hoe’ voor iedereen anders zijn. Maar kijk bewust naar wat je een fijn gevoel geeft en wat juist niet. Ik ben benieuwd naar je reactie, deel gerust jouw mening of ideetjes hierover.


VERONIEK JACOBS, 0491166791 personal development en business coach.24 weergaven

Comments


bottom of page