top of page
Zoeken

Meer gedaan krijgen in minder tijd!

Het belang van time & focus management.


Heb je dat herkenbare gevoel van een groeiende takenlijst en het constant tekort aan tijd om écht vooruitgang te boeken? Of je nu verstrikt raakt in eindeloze vergaderingen, worstelt met korte pauzes die niet lijken te helpen, of voortdurend wordt afgeleid, het blijft een uitdaging om voldoende tijd vrij te maken voor taken die jouw onverdeelde aandacht verdienen. In deze blog werpen we een blik op veel voorkomende obstakels die kostbare tijd opslokken en delen we essentiële tips en strategieën om meer grip te krijgen op jouw tijd.


In de realiteit

Laten we eens kijken naar enkele alarmerende statistieken die aantonen hoe vaak we tijd verspillen:

 • Tot 41% van de werktijd wordt besteed aan taken met weinig waarde.

 • 53% van de werknemers verspilt minstens een uur per dag aan afleidingen.

 • Werknemers besteden 1 uur en 5 minuten per werkdag aan het lezen van nieuws.

 • Sociale media eisen 44 minuten per werkdag op.

En wanneer we eindelijk aan het werk gaan, kunnen we ons zelden concentreren. Onderzoek toont aan dat werknemers gemiddeld slechts drie minuten aan een taak werken voordat ze overschakelen naar iets anders. Onderbrekingen komen zeven keer per uur voor, wat resulteert in 56 onderbrekingen per dag.


Het belang van focustijd

Focustijd is het antwoord op deze uitdaging. Het is niet slechts een nieuwe term in de wereld van time management; het is een krachtige strategie die de productiviteit, snelheid en omzet kan verbeteren. In eenvoudige bewoordingen is focustijd een ononderbroken tijdsblok van twee uur of meer, speciaal ontworpen om je volledig te wijden aan een taak zonder afleiding.


Diep werk is de sleutel tot echt effectieve dagen. Een analyse van 25 productieve mensen toonde aan dat ze gemiddeld 5,25 uur per dag aan diep werk besteedden.


Hoe je meer focustijd krijgt

Nu we begrijpen waarom focustijd cruciaal is, laten we eens kijken hoe je meer van deze waardevolle tijd in je dag kunt integreren. Hier zijn drie essentiële gewoonten die je kunt aannemen:

 1. Uitwijken: Leer inkomende berichten te negeren en reageer bedachtzaam. Stel het reageren uit om minder tijd aan berichten te besteden.

 2. Stapelen: Plan vergaderingen achter elkaar in je agenda. Minimaliseer onnodige vergaderingen en stapel de rest om langere blokken focustijd te creëren.

 3. Plannen: Blokkeer focustijd in je agenda en bescherm deze tijd. Communiceer duidelijk dat je niet beschikbaar bent voor vergaderingen of onderbrekingen. Gebruik focus-apps en overweeg de Pomodoro Techniek voor maximale productiviteit.


Slimme tijdmanagement tips

 • De prijs van tijd: We kennen allemaal de uitdrukking "tijd is geld". Denk als een ondernemer en bereken wat jouw tijd echt waard is. Het gaat niet alleen om de euro's, maar om het besef dat jouw tijd een kostbare schat is.

 • Tijdsbesef: Tijdregistratietools zoals Toggl kunnen je helpen ontdekken waar je kostbare tijd weglekt. Ontmasker tijdvreters zoals social media en onnodige vergaderingen.

 • De 80/20-regel: Volgens het Pareto-principe komt 80% van de resultaten voort uit 20% van de inspanningen. Ontdek die cruciale 20%. Wat brengt je dichter bij je doelen? Efficiënte keuzes maken voor noodzakelijke taken is de sleutel.

 • Stel jezelf de vraag: Voor je aan een taak begint, stel jezelf de vraag: "Moet ik dit nu doen?" Varieer de nadruk en overweeg de urgentie, jouw vaardigheden, en of het past bij je doelen. Dit eenvoudige hulpmiddel helpt je om prioriteiten te stellen en gefocust te blijven.

 • Automatiseer en delegeer slim: Tools zoals Buffer en Calendly kunnen je leven vereenvoudigen. Gebruik de Eisenhower-matrix om te identificeren wat je kunt delegeren of automatiseren. Zo kan je efficiënter met je tijd omgaan.

 • Ontdek je piekmomenten: Ontdek wanneer je op je creatiefst bent en plan complex denkwerk in tijdens deze piekmomenten.

 • Zeg vaker 'Nee': Overweeg de waarde van je tijd bij elke verplichting. Drie vragen: heb ik nu de tijd, kan iemand anders het beter doen, wil ik dit echt zelf doen?

 • Werk met een planner: Een planner, digitaal of analoog, is je bondgenoot. Plan je week vooruit en houd je aan die planning. Behandel het als een contract met jezelf en zie hoeveel je kunt bereiken.

 • Beloon jezelf: Zet beloningen in voor het voltooien van taken. Het activeert je beloningssysteem en stimuleert productiviteit. Het hoeven geen wereldschokkende beloningen te zijn; een korte pauze, een lekkere koffie, of een frisse neus kunnen wonderen doen voor je focus.

 • Reflecteer en pas aan: Evalueer regelmatig je tijdmanagementstrategieën. Werken ze nog steeds? Zijn aanpassingen nodig? Reflectie helpt je om te groeien in efficiëntie.

Ook de timemanagement-matrix van Eisenhower is een handig hulpmiddel. Het geeft je inzicht in de verschillende taken en hoe je er slimmer mee om kunt gaan. Je taak kan gerangschikt worden op basis van ‘urgentie’ en ‘belangrijkheid’, zo ontstaan er vier kwadranten met diverse werkstrategieën:

 1. Belangrijk en urgent: Nu doen!

 2. Belangrijk, maar niet urgent: Zet dit op je to-do lijst!

 3. Urgent, maar niet belangrijk: Delegeer!

 4. Niet urgent, niet belangrijk: Vergeten, dit komt later wel!


Het is belangrijk om te begrijpen welke taken direct aangepakt moeten worden en welke niet. Hierdoor kun je een overzichtelijke planning maken en ervoor zorgen dat alle taken op het juiste moment worden voltooid. Als een taak minder belangrijk is en zeker niet urgent, plaats deze dan als laatste op je to-do lijst.


Tijdmanagement is geen one-size-fits-all. Experimenteer, ontdek wat voor jou werkt, en pas je strategieën aan. Je tijd is kostbaar, en effectief tijdmanagement stelt je in staat om het beste uit elke dag te halen. Laat tijd geen obstakel meer zijn - beheer het slim door je taken op de juiste manier te verdelen.


bottom of page