top of page
Zoeken

Jouw goede voornemens ook al opgegeven? Dat klinkt logisch.

Een nieuw jaar is aangekomen dus maken we weer een nieuwe lijst met doelen die we willen halen. Dit is volkomen logisch, maar heb je al eens goed gekeken naar dat lijstje? Daar staan nog steeds de doelen van vorig jaar op en het jaar daarvoor. Hoe komt het nu dat we het telkens niet volhouden?


Volgens het boek “Je bent wat je doet” van Roos Vonk, heeft dit allemaal te maken met het “Valse-hoop-syndroom”.


Ieder van ons heeft een mini versie van jezelf in je hoofd (een kleutertje) die alleen maar aangename zaken wil doen. We kennen ze allemaal. De to-do lijst ligt al een uur klaar, maar toch wil de kleuter even social media checken. En we zitten 2u verder...

Onze voornemens zijn, over het algemeen, elk jaar hetzelfde. We liegen onszelf voor dat we ze dit jaar wel gaan waarmaken en verzinnen redenen waarom het vorig jaar fout liep.

Door deze onrealistische verwachtingen gaan we telkens opnieuw de mist in.

Want de kleuter in onszelf die het nú fijn wil hebben neemt het keer op keer over.

Zomaar drastische veranderingen doorvoeren zoals stoppen met roken of meer tijd maken voor de familie is moeilijk omdat er veel valkuilen zijn.


Volgens Vonk zijn er twee opties. Het realistisch bekijken en beslissen dat een levenslange gezonde levensstijl niets voor jou is en in plaats daarvan een haalbaar doel stellen. Maar er is ook optie twee: wilskracht kweken!


Wilskracht helpt je de kleuter te weerstaan.

Zelfs wilskracht kweken is iets wat men moet oefenen. We doen liever leuke dingen die niet te moeilijk zijn. Hier heeft Vonk het volgende tip voor: “Ik raad mensen juist aan om zichzelf te oefenen in het verdragen van ongemak: ga eens onder een koude douche staan, bijvoorbeeld. Je mag je daar gerust slecht bij voelen, maar je gaat er niet dood aan.” Wilskracht is een spier die je kunt trainen tot je het spill-over-effect verkrijgt. Hoe vaker je het oefent hoe makkelijker het zal worden.


Hoe kan je er nu voor zorgen dat de voornemens wel ingevuld worden dit jaar?

Ten eerste, begin nu! Stop met het uitstellen. Vorig jaar schoof je het ook vooruit en kijk waar dat toe heeft geleid. Denk telkens mijn “ toekomstige ik” zal me morgen dankbaar zijn. Stel dingen die vandaag kunnen gebeuren niet meer uit.


Wees realistisch en besef dat de weg naar verandering, een weg is vol valkuilen. Geef jezelf 3 “gelegenheden” waar je fouten mag maken. Neem daarna de draad weer op! Dat je één keer een misstap hebt gemaakt, betekent nog niet dat je je hele goede voornemen bij het oud vuil moet zetten. Zijn er bepaalde situaties die jou triggeren om terug te vallen naar oude gewoontes? Probeer deze situaties te vermijden of leer het ongemak te verdragen.


Toekomst visie is zeer krachtig. Maak een lijst van redenen waarom je deze veranderingen wil doorvoeren. En stel je voor hoe fijn het zal zijn als je de verandering hebt gerealiseerd. Hoe zal dit je leven/werk bevorderen? Zie je de beste versie van jezelf al?


2 weergaven
bottom of page