top of page
Zoeken

Belemmerende overtuigingen, wat wil dat nu juist zeggen?

1) Ze belemmeren je om het beste uit je leven te halen of jezelf persoonlijk of professioneel te ontwikkelen.

2) Je bent er helemaal van overtuigd dat ze waar zijn!


Beperkende overtuigingen zijn gedachten, meningen waarvan je gelooft dat ze de absolute waarheid zijn. Ze hebben een negatieve invloed op jouw leven doordat ze jou ervan weerhouden vooruit te komen en te groeien op persoonlijk en professioneel vlak.

In de meeste gevallen zijn beperkende overtuigingen onbewuste gedachten die fungeren als een verdedigingsmechanisme om mogelijke negatieve emoties te vermijden (b.v. frustratie, angst, woede, verdriet). Dit kan leiden tot negatieve uitkomsten zoals uitstelgedrag, overdenken, angst, bedriegerssyndroom, en andere reacties.


De auteur van de bestseller de biologie van de overtuiging, Dr. Bruce Lipton, spreekt over hoe je vanaf je geboorte tot ongeveer je zevende jaar voornamelijk werkt op golflengten in je hersenen die heel dicht bij een hypnotische toestand liggen. Als kind ben je letterlijk een spons, die alles om je heen opzuigt om "slechte en goede" gedrag/emoties vast te leggen.


Zomaar op 1 2 3 veranderen is zeer moeilijk!

Dit gebeurt omdat we er ten onrechte van uitgaan dat verandering van buitenaf begint. In werkelijkheid speelt de omgeving wel een rol in het veranderen van je omstandigheden, maar het pakt niet de wortel van de oorzaak aan (jouw gedachtes).

Als je de buitenkant wilt veranderen, moet je eerst de binnenkant veranderen.


Je moet je gedachten veranderen, want wat je denkt beïnvloedt direct hoe je je voelt, en hoe je je voelt beïnvloedt direct hoe je lichaam reageert, en hoe je lichaam reageert beïnvloedt direct hoe je je gedraagt, en hoe je je gedraagt zal bepalen wie je bent en wat je ervaart in het leven.


Your thoughts become your reality, choose them wisely.

Be careful what you think of / wish for


Maar hoe kom ik nu van de belemmerende overtuigingen af? ( de 4 O's)


Ga op ontdekking:

Om belemmerende overtuigingen aan te pakken, moet je ze eerst herkennen. Zijn er bepaalde gedachten die continu herhaald worden in jouw hoofd. Welke gevoelens komen er naar boven als je opeens iets nieuws moet doen? ‘Ben ik niet goed genoeg voor’, ‘Dat kan ik toch helemaal niet’, ‘Wat ik ook doe, het zal toch geen verschil maken’, ‘Ik moet straks een presentatie geven maar ik ben daar helemaal niet goed in!’. Wat voor smoesjes vertel je jezelf dat je belemmert om te zijn wie je wilt zijn of waar je wilt zijn?

Ga op onderzoek:

Eens dat je ze gevonden hebt, probeer eens na te gaan waar de beperkende overtuigingen vandaan zouden kunnen komen. Is het iets wat je vroeger continu hoorde toen je klein was? Is het omdat je iets hebt meegemaakt? En stel je deze twee vragen:

  1. Is mijn gedachte waar?

  2. Helpen deze gedachten mij?

Kleine tip, meestal is het antwoord op beide vragen NEE!


Ga over tot omdenken:

Vervang de oude overtuiging met een nieuwe overtuiging.

Ga eerst eens kijken naar de positieve intentie van de gedachten. Waarom had ik deze gedachten in de eerste plaats en waar wil dit gevoel mij voor beschermen?

Daarna proberen we te zoeken naar een alternatief. Hoe kunnen we die positieve intentie op een andere manier verkrijgen?

Hiervoor moeten we omdenken. Als je altijd zegt “Het is moeilijk om vroeg op te staan.” “Eigenlijk is het dus moeilijk voor JOU om vroeg op te staan doordat dat vroeger ook al niet lukte.”

Probeer dit eens met je overtuigingen:

Op de ene pagina schrijf je: ‘ik ben niet mooi genoeg om een partner te krijgen, op de andere pagina bijvoorbeeld ‘ik ben het waard om geliefd te worden’.


Ga over tot oefening:

Tijd om actie te ondernemen, Zolang je in je comfortzone blijft zitten, zul je niets écht veranderen. Ons brein werkt met herhalingen. De overtuiging was er in de eerste plaats omdat je het contant tegen jezelf blijft zeggen, een herhaling dus. Maar we kunnen die positieve alternatieven ook beginnen herhalen. Herhaal een nieuwe gedachte én bijbehorend gevoel vaak genoeg, en het wordt je nieuwe waarheid.


Kleine tip: Je kunt hiervoor affirmaties inzetten. Zinnen die je elke ochtend tegen jezelf zegt, zodat je ze begint te visualiseren.


Dus denk aan de 4 O’s:

  • Ontdekken

  • Onderzoeken

  • Omdenken

  • Oefenen


Maar let ook op! Als je te veel nadruk gaat leggen op overtuigingen, riskeer je de kans om overweldigd te worden. Soms moet je gewoon veel concreter te werk gaan. Je hoeft alleen de positieve overtuigingen, die je wil bereiken, te installeren. Beetje hulp bij nodig? Wil je ontdekken welke overtuigingen jou belemmeren en ze ook meteen aanpakken? Samen gaan we op onderzoek en vinden wij de juiste overtuiging voor jou! Daar ben ik van overtuigd!

24 weergaven

Comments


bottom of page