top of page
Zoeken

8 Canva-tools waar we niet zonder kunnen

Bijgewerkt op: 15 mrt. 2022

Ah, Canva, dé app waar we niet zonder zouden kunnen. Presentaties, flyers, social mediaposts en video's maken, het kan allemaal. Is Canva nieuw voor jou of wil je gewoon graag wat bijleren? Deze 8 tools zullen je alvast een heel eind op weg helpen om de meest blitse designs te creëren en iedereen versteld te doen staan.


1 Achtergrondverwijderaar (pro)

Een van onze meest gebruikte tools is de achtergrondverwijderaar. Niet langer meer prutsen in Photoshop om die lelijke achtergrond weg te krijgen. Met 1 klik op de knop doet Canva al het werk voor je. Let wel, dit is een Canva Pro-functie maar geen zorgen, onderaan deze blog kan je 30 dagen gratis Canva pro uit proberen. Klik op de afbeelding waar je de achtergrond van wil verwijderen, klik op de knop ‘afbeelding bewerken’ en selecteer vervolgens ‘achtergrondverwijderaar’. Niet helemaal tevreden met het resultaat? Met het wispenseel verwijder je extra delen die Canva miste. Klik op het herstelpenseel om sommige delen van de foto terug te halen.2 Presentaties opnemen (pro)

Je wil je salespitch opnemen en naar je klanten doorsturen. Hoe begin je daar aan? Simpel, via Canva kan je gemakkelijk presentaties opnemen en doorsturen. Klik op de knop delen rechtsboven je presentatie en klik vervolgens op ‘weergave & opname’. Klik op ‘naar opnamestudio gaan’. Een nieuw tabblad opent zich waar je jouw camera en microfoon kan instellen. Klik op start. 3, 2, 1, actie! Beëindig de presentatie als je klaar bent, nog even geduld en je opname staat voor je klaar. Toch niet helemaal tevreden met het resultaat? Verwijder dan de bestaande opname en begin opnieuw. Ook dit is een Canva-Pro functie.


3 PDF bewerker (gratis)

We kennen het allemaal wel, je krijgt een pdf doorgestuurd maar hier en daar zou je toch graag enkele dingen willen aanpassen. Via Canva kan je gratis en gemakkelijk PDF-bestanden uploaden en bewerken. Ga naar de zoekbalk op de homepagina en klik op de wolk met het pijltje naast de camera. Selecteer nu de PDF die je wil uploaden of sleep het bestand naar Canva. Ga naar jouw ontwerpen en je zal nu je PDF hier zien verschijnen. Voeg elementen toe, verwijder of verplaats elementen. Vanaf nu kan je écht alles in je PDF aanpassen. Geen gepruts meer dus met Adobe Acrobat. Want eerlijk, wie kan daar goed mee werken?4 Merkmateriaal (gratis)

Nog een handige tool is deze van het merkmateriaal. Huisstijlen samenbundelen was nog nooit zo gemakkelijk. Klik op ‘merkmateriaal’ in het linkermenu op de homepagina. Klik vervolgens op ‘nieuwe huisstijl’ en geef het een naam. Nu kan je logo’s, merkkleuren en lettertypes toevoegen. Bij volgende ontwerpen kan je nu gemakkelijk in het linkermenu, onder de knop stijlen, je merkmateriaal terugvinden. Nog een leuk extraatje is dat wanneer je op jouw merkmateriaal klikt, Canva verschillende kleurencombinaties voorstelt. Met de gratis Canva versie ben je beperkt in het merkmateriaal dat je kan toevoegen, met de pro-functie kan je zo veel toevoegen als je wil. Als je het ons vraagt is deze tool écht onmisbaar!


5 Kleurenkiezer (gratis)

Niets zo vervelend als een exacte kleur willen kopiëren zonder de hex code te weten. Via Canva kan je gratis en gemakkelijk kleuren selecteren met het pipetje. Klik op het kleurenvakje in je ontwerp linksboven. Klik op het plusje, ‘een nieuwe kleur toevoegen’. Klik op het pipetje naast de hex code en selecteer kleuren uit foto’s, elementen en noem maar op. Best handig toch?
6 Video editor (gratis)

Ben je niet zo een held in videobewerking met programma’s zoals Final Cut Pro of Adobe Premiere Pro? Geen zorgen, via Canva kan je eenvoudig video’s bewerken zoals Instagram reels maar ook andere video’s voor bijvoorbeeld Youtube. Ga naar de homepagina en typ ‘video’ of ‘Instagram reels’ in de zoekbalk. Upload de beelden die je wilt gebruiken of gebruik stockvideo’s. Je kan shots splitsen, overgangen toevoegen, muziek toevoegen… En dit allemaal met de gratis versie van Canva.


7 Presentatie doorsturen als website (gratis)

Een andere gratis tool die we vaak gebruiken is deze om presentaties te delen. Stel, je hebt een leuke presentatie gemaakt voor een webinar of workshop. Canva laat je toe eenvoudig presentaties met anderen te delen in weergavemodus. Open je presentatie en klik rechtsboven op de knop delen. Klik op de drie puntjes en scrol totdat je ‘website’ tegenkomt. Je kan kiezen tussen verschillende webstijlen en vervolgens klikken op ‘website openen’. Canva maakte nu automatisch een mini-website aan waarop je de presentatie kan bekijken. Kopieer bovenaan de URL in de zoekbalk en stuur deze door naar via mail.


8 Elementen ordenen (gratis)

De laatste tool die ons al heel wat tijd bespaarde is deze om elementen te ordenen. Niets zo vervelend als verschillende vakjes exact uitgelijnd te krijgen met evenveel tussenruimte. In plaats van één voor één je elementen te verslepen, kan je ze ordenen. Selecteer je elementen en klik rechtsboven op de knop ‘positie’. Klik op de knop ‘ordenen’ en Canva doet het werk voor je. Woohoo, ook dit is een gratis functie!

Wil je meer tips en tricks te weten komen over Canva? Neem dan zeker eens een kijkje naar onze Canva cursussen!


Probeer Canva Pro gratis voor 30 dagen

Je kunt de gratis versie gebruiken en het is geweldig, MAAR de Canva Pro-versie heeft veel voordelen en is zeer betaalbaar. Als je een blogger, ondernemer, marketing manager of eigenaar van een klein bedrijf bent, zal Canva Pro je tijd en geld besparen. Je kunt nu gemakkelijker en sneller creëren met Canva. Als je jouw ontwerpen naar een hoger niveau wilt tillen, kun je Canva Pro hier 30 dagen gratis uitproberen. Laten we eens kijken naar een aantal van de functies en voordelen van Canva Pro:

  • Uitbreiding van je Merkmateriaal. (Voeg meer kleurenpaletten, logo's, iconen en eigen lettertypen toe)

  • Animeer jouw ontwerpen.

  • Plan jouw social media berichten.

  • Collaboreer met je team. Werk samen aan verschillende projecten.

  • Nieuwe functies die je veel tijd zullen besparen zoals de achtergrondverwijderaar, opslaan met een transparante achtergrond, magisch formaat wijzigen…

  • Uitbreiding van jouw organisatietools.

  • Toegang tot meer dan 60 miljoen gratis afbeeldingen en elementen uit de bibliotheek.

En het lijstje gaat nog wel even verder. Kortom, alles wat je nodig hebt voor professioneel ontwerp.Zin in meer Canva?

In onze online Creative Canva Designer cursus vind je nog veel meer tips en tricks.284 weergaven

Comentários


bottom of page