top of page
Zoeken
Foto van schrijverVeroniek Jacobs

20 geheimen om geluk te vinden



Er is een ongelukkige reden waarom geluk vaak ongrijpbaar is - onze hersenen zijn gewoon niet op die manier bedraad. In plaats daarvan zijn onze hersenen geëvolueerd om te overleven, om onszelf te beschermen, om ons veilig te houden. Zeker, we hebben momenten van opgetogenheid en periodes van tevredenheid en gelukzaligheid. Maar velen van ons worden geplaagd door aanhoudende negatieve emoties - we zitten gewoon vast in de "blahs."

Hoe kunnen we meer vreugde in ons leven vinden? Zoals alles, vergt het oefening om voortdurend geluk te cultiveren. In zekere zin moeten we onze basislijn opnieuw instellen. Het zal niet gebeuren in één nacht, maar hier zijn de top 20 dingen die je elke dag kunt doen om de geheimen van een gelukkiger leven te ontdekken.


1. Focus op het positieve.

Om op lange termijn gelukkig te zijn, moet je je hersenen omscholen van een negatieve naar een positieve mindset. Probeer de volgende dingen: Spendeer één tot twee minuten aan het zoeken naar positieve dingen in je leven. Doe dit drie keer per dag gedurende 45 dagen en je hersenen zullen het automatisch gaan doen.

Kies een positieve mantra voor de dag - iets wat je voor jezelf herhaalt, zoals "Vandaag is mooi" of "Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb." En als het even tegenzit, neem dan even de tijd om te proberen het vanuit een positief daglicht te zien. Onderschat nooit hoe belangrijk het is om de positieve kanten van je leven te (h)erkennen.


2. VIER KLEINE OVERWINNINGEN.

Het leven zit vol ups en downs, maar daartussenin zijn er veel kleine overwinningen die onopgemerkt blijven. Neem even de tijd om deze kleine overwinningen te vieren.

Heb je alle dingen op je to-do-lijstje afgevinkt die je aan het uitstellen was? Joepie! Heb je eindelijk de duizend e-mails verwijderd die je inbox hebben gevuld? Woohoo! Geniet van deze kleine prestaties, ze tellen op!


3. vind je work–life balance.

Werk neemt een groot deel van onze dag in beslag, maar het zou niet het enige moeten zijn wat we doen. Het is belangrijk om activiteiten en interesses na te streven buiten ons werk. Heb je een hobby? Breng je tijd door met vrienden en geliefden? Doe je aan lichaamsbeweging? Als je evenwicht in jouw leven creëert, vermindert je stressniveau en krijg je andere mogelijkheden om jezelf te uiten en plezier te hebben.


4. Beoefen mindfulness.

Mindfulness meditatie werkt door je bewustzijn en aandacht naar het huidige moment te brengen. Het gaat erom niet te oordelen en te accepteren hoe je je voelt. Mindfulness beoefenen betekent aanwezig, bewust en nieuwsgierig zijn. Accepteren wat we doormaken vermindert stress en helpt ons situaties te zien voor wat ze zijn. Door mindfulness kunnen we vrede en bevestiging in onszelf vinden.


5. Wees creatief.

Je denkt misschien dat kunstenaars humeurig en depressief zijn, maar studies tonen aan dat je gelukkiger wordt als je regelmatig creatieve activiteiten onderneemt. Degenen die tijd besteden aan het gebruiken van hun verbeelding en creatief bezig zijn, hebben meer enthousiasme en een grotere kans op gevoelens van geluk en welzijn op de lange termijn. Dergelijke creatieve activiteiten kunnen bestaan uit schrijven, schilderen, tekenen en muzikale optredens.


6. Accepteer imperfectie.

Velen van ons streven naar perfectie - we willen onszelf pushen om op ons best te zijn. Maar om echt gelukkig te zijn, moet je de imperfectie omarmen die deel uitmaakt van het leven. Perfectie is onmogelijk, onszelf en anderen aan deze normen houden is zinloos. We zullen ons uiteindelijk altijd teleurgesteld voelen. Accepteer dat het leven onvolmaakt is en erken dat er schoonheid zit in die onvolmaaktheid.


7. Doe waar je van houdt.

Het is moeilijk om gelukkig te blijven als je jouw werk haat. Verspil de beste jaren van je leven niet aan een vreugdeloze baan, ook al betaal je er de rekeningen mee. Waar ben je in geïnteresseerd? Waar ben je echt gepassioneerd over? Richt je op het opbouwen van een carrière op een gebied dat je motiveert en veel voldoening geeft, je geluksfactor zal exponentieel stijgen.


8. spendeer verstandig.

Het is verleidelijk om te geloven dat hoe meer geld je hebt, hoe gelukkiger je zult zijn. Maar de realiteit is dat hoe je jouw geld uitgeeft, je gelukkiger gaat voelen. De sleutel is om het verstandig te doen. Geld uitgeven aan ervaringen - reizen, dineren, concerten en ga zo maar door - kan ons gelukkiger maken omdat we die ervaringen delen met anderen. Geluk verbonden aan materiële bezittingen vervaagt, maar ervaringen helpen ons ons doel en passies in het leven te definiëren.


9. Leef in het moment.

Onze gedachten en gevoelens draaien vaak om het verleden of de toekomst. De werkelijkheid is wat je op dit moment ervaart; wat je op dit moment doormaakt. Soms willen we aan die realiteit ontsnappen. Maar als we in het heden blijven, zijn we volledig betrokken bij ons leven. Probeer in het moment te leven, en je zult een diepere waardering voor jouw leven beginnen te krijgen.


10. Cultiveer dankbaarheid.

Zoek manieren om dankbaarheid dagelijks te cultiveren. Dankbaarheid uiten en dankbaar zijn voor alles wat je hebt, zal je gelukkiger en tevredener maken. Dankbaarheid is een waardering voor wat je in het leven hebt ontvangen. Die geschenken kunnen tastbaar of ontastbaar zijn. Wanneer je elke dag tijd besteedt aan het erkennen van al het goede in je leven, zul je zien dat er meer goeds is dan je beseft, en zul je merken dat droefheid, angst en depressie afnemen.


11. geef terug.

Be generous with your time and your money. Give to others in need. Give to those you love and care for. Those who give back have a sense of selflessness and humanitarianism. Those who are generous in spending money on others tend to have good health, perhaps because giving has a feel-good effect that lowers blood pressure and stress.


12. verras jezelf.

It’s hard to feel happy if you are bored or feeling blah about life. Part of feeling happy is feeling stimulated, interested and a little surprised by life. So surprise yourself by setting goals outside your comfort zone. Put yourself in new or unexpected situations. Set goals for yourself and then work to achieve them. And remember to enjoy the ride!


13. Luister naar en engageer met muziek.                       

Luisteren naar muziek verheft onze geest. We voelen ons er beter door, deels omdat onze hersenen bij het luisteren naar muziek dopamine vrijgeven, een neurochemische stof die in verband wordt gebracht met genot en beloning. Mensen die zich met muziek bezighouden door te dansen of door concerten bij te wonen, melden hoge niveaus van geluk en een gevoel van welzijn.


14. Wees jezelf.

Een van de beste dingen die je kunt doen om je geluk te vergroten is gewoon jezelf zijn. Dat betekent niet afhankelijk zijn van de goedkeuring van anderen, maar jezelf accepteren om wie je bent. Besteed wat tijd aan het leren kennen van jezelf. Wat definieert jou? Waar geloof je in? Wie ben je, onder dit alles? Zoek naar manieren om lekker in je vel te zitten.


15. bouw betekenisvoller relaties op.

Geluk, liefde, vriendschap en gemeenschap gaan hand in hand. Als mensen hebben we een fundamentele behoefte aan interactie en verbondenheid met anderen. Van nature zoeken we onze stam - de mensen die ons steunen, ons begrijpen en er voor ons zijn tijdens de achtbaanrit van het leven. Zonder betekenisvolle relaties zijn we eenzaam en geïsoleerd. We zijn gelukkiger als we geluk met anderen nastreven.


16. Niets is te vergelijken met jou.

Stop met jezelf te vergelijken met iedereen om je heen. Nog belangrijker, stop met het vergelijken van jouw eigendommen met alle dingen die iedereen heeft. Sociale media heeft een manier om ons het gevoel te geven dat iedereen het beter heeft dan wij. Hoe vaak geeft het scrollen door je nieuwsfeed je niet een gevoel van negatieve emoties? Het toestaan van afgunst en wrok berooft ons van het waarderen van wat we hebben.


17. Stop met je zorgen te maken.

Als je je voortdurend zorgen maakt over van alles en nog wat, ontstaat er een giftige angst, waarbij je geest wordt overspoeld door negatieve, spiraalvormige gedachten. Piekeren teistert je geest en maakt je bang en ongerust over dingen waar je vaak geen controle over hebt. Soms denken we dat als we ons maar genoeg zorgen maken, we kunnen voorkomen dat er slechte dingen gebeuren. Maar de waarheid is dat je geen vreugde of zelfs maar tevredenheid kunt ervaren als je verteerd wordt door zorgen.


18. Ga om met gelukkige mensen.

Ga je wel eens om met een somber iemand en voel je je dan niet goed? Dat komt omdat stemmingen besmettelijk kunnen zijn. Het blijkt dat gevoelens kunnen worden overgedragen van de ene persoon op de andere, en hoe meer ervaringen we delen met elkaar, hoe meer onze emoties en gedragingen synchroon gaan lopen. Een geheim voor langdurig geluk is jezelf te omringen met anderen die ook gelukkig zijn.


19. Breng tijd door in de natuur.

Sommige onderzoekers zijn van mening dat de huidige 'ultra-wired' generatie lijdt aan een natuurtekortstoornis. Studies toonden aan dat hoe meer tijd we doorbrengen in de natuur, en hoe meer we ons verhouden tot de natuurlijke wereld om ons heen, hoe groter ons geluksgevoel wordt. Onze band met de natuur speelt dus ook een rol bij het behoud van een positieve geestelijke gezondheid.


20. Denk terug aan gelukkige momenten.

Waarom houden we van alles wat retro is? Misschien omdat nostalgie ons gelukkig maakt. Nostalgische gevoelens, of het ophalen van herinneringen aan ons verleden, kunnen ons helpen opnieuw contact te maken met gevoelens van liefde en een gevoel van verwondering en vervulling. Ons verleden vormt ons en bepaalt onze identiteit. Wanneer we ons goede tijden en gelukkige herinneringen herinneren, kunnen we ons zelfvertrouwen vergroten en ons meer verbonden voelen met de mensen om ons heen.


Wat maakt jou gelukkig?

36 weergaven

Comments


bottom of page